Pierwsza taka restauracja z dowozem w Białymstoku, gdzie własnoręcznie robimy makaron. Nittki to miejsce w którym króluje prawdziwy makaron, produkowany przez nas z najlepszych, włoskich składników.
Nasze zróżnicowane menu można podzielić na strony świata. Znajdziecie tu zarówno włoskie klasyki, makarony z dalekiego wschodu i różnych odległych zakątków. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zamów i przekonaj się sam!
Zamysł restauracji
Aspirujemy do miana najlepszej restauracji z makaronami w Białymstoku. Chcemy stworzyć miejsce, które dostarczać będzie wyborny, rzemieślniczy makaron, produkowany własnoręcznie. W restauracji Nittki świeżość i jakość gra pierwsze skrzypce.
Pracujemy z najlepszymi kucharzami, ludźmi z pasją, którzy mają ogromne doświadczenie zarówno w gotowaniu dań kuchni włoskiej, jak i [bardziej egzotycznych zakątków].
Szefem kuchni jest ŁUKASZ KALINOWSKI
Gotowanie stało się moją pasją nim skończyłem 10 lat. Od tamtego czasu bardzo dużo uwagi poświęciłem tej nowej miłości, i co się potem okazało, przyszłemu zawodowi. Ukończyłem Technikum Gastronomiczne im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Byłem najlepszy w klasie, a na praktykach stawiano mnie jako wzór dla kolegów. W tamtym czasie całe kieszonkowe wydawałem na anglojęzyczne książki kucharskie i starałem się je tłumaczyć, by móc uczyć się od najlepszych.

Pierwszą pracę w kuchni rozpocząłem będąc jeszcze w szkole, miałem 16 lat. Był to warszawski Novotel, tam spędzałem większość wolnego czasu. W trakcie swojej drogi zawodowej pracowałem w wielu prestiżowych restauracjach w Stolicy, jak np. Viapiano, gdzie zgłębiałem tajniki wyrabiania perfekcyjnego makaronu.
W roku 2014, za sprawą mojej cudownej żony, trafiłem na podlasie. Tu zakochałem się w naturze i świeżych produktach, jakie oferowała. Podjąłem pracę w Hotelu Cristal w Białymstoku, gdzie dalej poznawałem nowe techniki kulinarne.
Żadna kuchnia nie jest mi obca, a jednak to właśnie makaron i smaki dalekiego wschodu skradły moje serce. W mojej pracy kieruję się zasadami: “żadnych kompromisów” i “żadnych dróg na skróty”. Dlatego każde moje danie buduję od podstaw – z prawdziwego wywaru i świeżych produktów.
Poza pracą w kuchni od dwóch lat prowadzę bloga z przepisami o nazwie Owoc Pasji, gdzie dzielę się swoją wiedzą i miłością do kulinariów. Interesuje mnie również botanika, z zakresu roślin i kwiatów jadalnych, literatura kulinarna oraz fantasy.
Zapraszam Cię do Nittek, czyli mojego świata świeżych makaronów z dowozem.